Green Habitat Karachi

More information coming soon.

Future City Xicen

Xicen Country City masterplan presents a holistic solution for the upcoming development of a 7.1 km2 site on the southern bank of the Dianshan Lake, which is located in the Yangtze Delta area in close proximity to Shanghai, Hangzhou and Suzhou. The site has rich water network that takes up about one thirds of the total site area. This masterplan is a prototype for more livable and sustainable developments of the future that brings all the amenities and convenience typically found in existing metropoles in a location embraced by nature.

The proposed masterplan adopts a 50/50 City approach, allocating most of the urban development to the northern half of the site while preserving nature and indigenous culture in the southern half. In the urban half, surface vehicular roads are reduced to a minimum and the land is divided into a series of thematic islands in order to tap into the rich green and blue resources of the site, while celebrating the unique waterfront lifestyle of the Xicen region.

The Urban Core Islands have the highest density and programmatic mix with a district transport hub, civic/commercial plaza and arts/cultural center seamlessly connected to the metro and high-speed railway stations. The R&D Islands integrate garden offices, R&D facilities, and business incubators with residences to suit the future need of high-tech industries. The Residential Islands face the water and benefit from a natural biophilic environment. A series of Rewilding Islands are embedded into the urban spaces, allowing regenerative nature to render bioremediation and ecological services to the built environment.

The nature half is grouped into four zones: Eco-Tourism Zone, High-Tech High Intensity Farming Zone, Campus Village Zone and SME Creative Clusters Zone. By enhancing agricultural and energy production as well as inserting anchor industries and schools, Xicen Country City will become a selfsufficient and resilient urban typology wellequipped for all the future challenges and opportunities.

Future City Maqiao

Maqiao Future City is located in the southwest of Shanghai, 35 km away from the city center. It is the 20-hectare core development area of the future Shanghai AI Innovation Zone. The vision of this masterplan is to create an integrated new town as the driving engine for the larger region and a human-centric destination place that celebrates future live, learn, work and play. It will also be a demonstration project that aims to achieve carbon neutrality in phases.

The masterplan adopts the 50/50 City strategy, preserving half of the land for restorative and regenerative green and blue spaces and the other half for high-density high-amenity urban development, allowing a balanced synergy to grow between nature and the built environment. Programmatically it follows the same concept, proposing half of the development as residential spaces and the other half as a mix of R&D offices, commercial and community spaces.

Maqiao Future City consists of eight interconnected clusters, the Urban Core being the most dense and mixed-use. It integrates metro station, district transport hub, retail shops, urban plaza, and landmark buildings to create a welcoming gateway to the city and a vibrant civic center that forges a strong community spirit and sense of place.

Radiating out from the Urban Core are three Garden Office clusters with SOHO apartment blocks and various embedded business incubators that act as a physical and functional bridge between the urban spaces and the spaces left to nature. The waterfront residential clusters offer community spaces such as sports halls, schools, or healthcare centres.

A 3-dimensional planning strategy is introduced to bring things together. Vehicular roads, district infrastructures and services are buried underground, leaving the ground level fully pedestrianized and maximized for nature. Multiple landscaped ground levels are created above to facilitate stronger connection between clusters and further enhance the ecological system.

The Pano

This was the winning entry in a limited competition to masterplan 4-hectares for a mixed-use development. The site, which lies along the Chao Phraya, is to be developed in 3 phases, beginning with a luxury condominium. This comprises a 53-storey tower and low-rise apartments gathered around a lotus pond which amplifies the sense of living by the water.

 

The architecture explores the issue of tropicality in high-rise buildings, using devices such as sun-screens, overhangs, and ample plantings on sky gardens. Additionally, this project tackles the problematic multi-storey car-park podium—common in Bangkok where underground parking is avoided due to high construction costs—by treating it as a rocky outcropping, using it to create topography on an otherwise flat site.

 

OCT Kunming

Scheme for a mixed-use headquarters complex with office, residential, hospitality and commercial components.

Shenzhen Qian Hai

This schematic design for a large mixed-use development in a prominent new site at the centre of Shenzhen’s Qian Hai Bay CBD envisions what future city centres could be.

Housing cultural spaces, expo and conference centres as well as hotels, retail and offices, the design takes a holistic approach by integrating the different programmes 3-dimensionally.

A lush, subtropical urban oasis rises up on the seafront, bringing nature back into the city that is dominated by concrete, glass and steel. The green oculus of the scheme represents a new typology that was designed for the projects geographical, climatic and cultural context.

To capitalise on the subtropical climate, the oculus is green and porous, offering users a biophilic, naturally ventilated, yet sheltered environment.

It brings nature back into the lives of city-dwellers and by offering landscaped, comfortable, breezy, naturally lit common spaces. The phytoremediation that is performed by the integrated vertical greenery, absorbs pollutants in the water and air, contributing to a healthier environment for all.

These spaces significantly reduce the need for artificial lighting and air-conditioning, which reduces the scheme’s energy consumption considerably.

Shanghai Qingpu

Scheme for a mixed-use development in Shanghai that includes commercial, residential and office components.

Prince Bay Shenzhen

Scheme for a residential project with commercial components in Shenzhen.

Forbes Residences

Applecross is known for quiet leafy streets and neighbourhood charm. Inspired by its surroundings, this project does not eat up the leafy, green suburbs. The design keeps everything that is charming about Applecross – the Jacarandas dripping with purple flowers, the beautiful gardens, the backyards and barbecue pits – and envisages the building as an environment, creating gardens that extend into the sky and a seamless connection between exterior and interior.

Forbes Residences is designed, not as a stand-alone urban object, but as a three-dimensional “vertical suburb” that contains liveable, generous homes, shared facilities, common spaces within gardens, natural light and fresh air that weave throughout every level. The building reads as four organically shaped towers, connected via a series of sky gardens. It is expressed as a landscape, with residences akin to villas within that landscape and a façade inspired by the limestone formations around the Swan River.

“Hanging gardens” drape the podium form and extend up the roof. They preserve the garden suburb quality, create greater privacy, frame views, and enhance sociability. They also perform meaningful environmental services that benefit not just the development site, but the district – reducing the heat island effect, reducing noise and dust, preventing glare, and providing a habitat for biodiversity.

When the Jacarandas are in bloom, the building will be covered in a canopy of vibrant purple flowers. The leafy greenery that characterises Applecross will flow seamlessly through the building, capturing the essence of the neighbourhood.

Forbes Residences is a next-generation residential project, a development that generates greater amenity along with its higher density. It is a building that enhances its environment, enriching the quality of life for all.